Fakta om Riga
Økonomi
Tidlig på 1990-tallet begynte Latvia å få en bedre økonomi og flere av de viktigste næringsgrenene ligger i Riga. Riga er et kultur- og finanssenter samt et kommunikasjonsknutepunkt, og det er i Riga at en av Østersjøens største havner er situert. Hovedstaden står for omtrent halvparten av all produksjon som foregår i landet. Import og eksport er særlig viktig og spennvidden i varetypene som Riga produserer er stor. Etter at Riga ble med i EU i 2004 økte import-og eksportvirksomheten. Først og fremst er det næringsmidler som er den viktigste produksjonen. Av næringsmidler produseres mye forskjellig, blant annet søtsaker, syltetøy, ketchup og hermetiske grønnsaker. Andre næringsveier som er viktige er trelast, farmasøytisk industri, møbelindustri og forlagsvirksomhet. De siste årene har norske kjeder begynt å etablere seg i hovedstaden, og i dag kan man se navn som Narvesen, Rimi, Rema 1000 og Statoil. I tillegg til at Riga er et finans- og produksjonssenter, ligger det også flere store utdanningsinstitusjoner her. To av disse er Universitetet i Latvia og Rigas tekniske universitet. Turismen har også mye å si for Latvia og Rigas økonomi.
Turisme
Flere og flere turister reiser til Riga og for nordmenn lønner det seg. På en vanlig italiensk restaurant koster en pizza fra rundt 60 kroner og oppover. Mange flyselskaper flyr direkte til Riga og for billige priser. Dette er den perfekte byen for både en langhelg og en uke eller to. Riga er delt inn i hovedsakelig tre deler og elva Daugava renner rett gjennom. Gamlebyen er den mest populære bydelen og her er det mange bygninger fra middelalderen. Noen av de mest kjente er de som kalles ”Tre brødre”, og er tre hus side om side som ble bygd på 15-, 16- og 1800-tallet. I Riga Katedral står et av verdens største orgel og St. Peterskirken har et spir på 137 meter. I Riga er det mange severdigheter og attraksjoner, og det er verd å ta en titt på blant annet TV-tårnet og besøke dyrehagen.
Historie
Det har bodd mennesker på dette området i omtrent 9000 år. Likevel ble Riga først et organisert samfunn, eller i alle fall nedskrevet i historien, i 1158 da tyskerne kom hit for å drive handel og misjonere. Riga ble grunnlagt et halvt århundre senere, i 1201, av den tyske biskopen på den tiden Albert av Livland. Riga ble samme år bispesete og det var også på denne tiden at befolkningen ble konvertert til kristendommen. Byen ble erkebispesete i 1255. På grunn av den omfattende tyske handelen, ble Riga en hansaby i 1282 og var en viktig handelsby ved Østersjøen. Riga har tilhørt mange forskjellige land opp gjennom historien, og det startet med tyskerne. Riga kom under Den tyske orden i 1330, var deretter fristad i 20 år etter ordenens oppløsning i 1561, falt så i hendene på polakkene, deretter erobret av Sverige for så å komme under Russland i 1710. På midten av 1800-tallet og fortsatt under Russland, vokste byen til å bli sentrum for industri, kulturliv og politikk i det latviske riket. Først i 1918 ble Riga selvstendig, men bare til 1940 da Latvia ble en republikk i det gamle Sovjetunionen. Først da Sovjetunionen falt i 1991 ble Latvia, og dermed Riga, igjen selvstendig. I 2004 ble landet medlem av EU og NATO.
Klima
Klimaet i Riga kan minne om de adskilte årstidene i Norge. Vintrene er lange og kalde med et stort snefall, og halvparten av året består av vinter. Det er først i april at våren begynner å vise seg, men man bør ta med gode klær dersom man skal besøke Riga i april. Gjennomsnittstemperaturen på denne tiden ligger på mellom 1 og 10 grader. Sommermånedene er behagelige og ligner på norske somre med en makstemperatur på 22 grader i juli.